Cooler dan ik

Onzekerheid is voor veel mensen geen vreemd iets. Het is voor mij een belangrijk thema in mijn leven. Het is gelukkig niet zo erg dat ik de hele dag onzeker ben over mezelf. Verre van dat!
Ik ben inmiddels wel zover dat het mijn leven niet meer bepaald, maar er zijn altijd momenten waarop de onzekerheid ruimschoots aanwezig is.

Omdat het gevoel van onzekerheid van grote invloed is op mijn gemoedsrust en dus ook op de neiging om naar eten te grijpen, is het wel iets waar ik actief mee aan de slag ben.
Door middel van meditatie, ben ik bezig om de gedachten en gevoelens onder de loep te nemen. Om steeds hierbij stil te staan, leer ik dat ze niet meer met me aan de haal gaan. Ze worden behapbaar en controleerbaar.
Het klinkt eenvoudig, maar het is een kwestie van dagelijks oefenen en daarnaast ook regelmatig bewust stilstaan bij deze gedachten en gevoelens gedurende de dag.

Onzekerheid is maar een vervelend iets. En het kan zo makkelijk de kop opsteken.
Zo zit ik bijvoorbeeld in een grote whatsapp-groep, met voornamelijk onbekenden. En voor mijn gevoel zijn zij allemaal “beter dan ik”.
Niet iets wat zij zelf zeggen, maar hoe ik het vervolgens label. In mijn hoofd maken zij namelijk de beste grapjes, komen enorm spontaan over en hebben altijd wat interessants te vertellen.

Ik doet dit vaak. Mensen boven mij plaatsen. Grote kans dat jij, mijn lezer, ook op dit voetstuk staat. Ik kan de kwaliteiten van anderen enorm bewonderen en zie ze bij mezelf meestal over het hoofd.
En omdat ik vervolgens gedachten van onzekerheid hierover krijg, klap ik dicht en kan ik de ware ik ook maar moeilijk laten zien. Een vicieuze cirkel die soms maar moeilijk te doorbreken is.

Precies het gene waar ik nu mee aan de slag ben. Want als de gedachten van onzekerheid  de overhand nemen, komt het gevoel van minderwaardigheid en waardeloosheid. En daar wil ik mooi niet zijn!
Dat helpt mij helemaal niet bij een evenwichtig  en gezond leven.

Advertenties

2 gedachtes over “Cooler dan ik

  1. ik ben ook erg onzeker, vooral omdat ik op de basisschool gepest werd. Maar ik heb steeds vaker zoiets van ik ga dat gewoon doen, wat kan mij het schelen wat iedereen denkt

    Like

    • Heel goed! In feite maakt het natuurlijk helemaal niets uit wat anderen vinden. Maar soms zijn de stemmetjes in je hoofd een beetje vervelend tegen je en dan ga je toch twijfelen. Bedankt voor jouw openhartige antwoord!

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s