December – een terugblik

December is de maand van reflectie. Een maand van lijstjes en opsommingen.
Ideaal voor mij om hieraan mee te doen, omdat ik in januari van dit jaar begonnen ben met de uitdaging om een andere levensstijl te hanteren, waarbij blijvend gewichtsverlies en een betere conditie het doel waren.

Ik ben dit jaar begonnen met hardlopen, wat helaas niet lang geduurd heeft omdat ik verschrikkelijke last van mijn gewrichten kreeg. Vervolgens ben ik gaan zwemmen en aquafitten. Iets wat ik enorm leuk vond om te doen, maar omdat het zwembad vaak dicht was en je alleen op gezette tijden langs kon komen, was dit niet ideaal voor me.
En nu doe ik aan fitness. Niet de meest spannende sport aller tijden, maar het helpt dat ik het zelf in kan plannen. En het helpt dat ik merk dat mijn conditie gestaag vooruit gaat.

Onlangs was ik aan het helpen om te klussen bij vrienden en waar ik het voorheen hooguit een uurtje vol hield, kon ik het nu bijna een hele dag volhouden.
En toen ik ging wandelen met een collega, vertelde hij dat hij het ook merkt, omdat ik niet meer zo loop te hijgen van uitputting. Wat een vooruitgang!

Ik heb een tijd terug doelen opgeschreven, welke ik graag met jullie doorneem, om mijn vorderingen door te kunnen nemen.
Ben ik inmiddels de gestelde 10 kilo afgevallen die ik voor ogen had dit jaar? Nee. Maar ik ben veel wijzer geworden waar de knelpunten zitten en ben in elk geval 5 kilo afgevallen, iets wat de afgelopen periode heel stabiel gebleven is en waar ik ook heel trots op ben!

De gestelde doelen van dit jaar:

Lichaam

 • Minstens 3x per week sporten.
  Het lukt me niet altijd om 3x per week te sporten, maar ik heb mijn leven momenteel wel zo ingericht dat dit zoveel mogelijk lukt. Momenteel sta ik om 6 uur op, zodat ik op maandag, woensdag en vrijdag om 7.00 uur in de sportschool kan staan.
 • Een aanvulling op het sporten kan zijn wandelen of te fietsen.
  Met het prutweer van de afgelopen periode en het feit dat het na mijn werk al donker is, schiet het wandelen erbij in. Daarnaast pak ik nog te vaak de auto naar mijn zin. (Het helpt wanneer ik de lamp op mijn fiets zou laten maken.
 • Meer gebruik gaan maken van de fiets. De auto dus vaker laten staan.
  Zie boven.
 • Gaan ervaren hoe ik een balans kan vinden tussen beweging en eten. Zeker ook omdat ik af en toe wat extra’s wil kunnen blijven doen, zoals uit eten gaan.
  Ik ben nu van mening dat wanneer ik consistent blijf in het sporten, er ook best wat extraatjes mogen. Ik ben hard op weg om deze balans te vinden, maar merk dat ik hier nog niet volledig ben.
 • Elke keer de trap nemen naar de 3e verdieping. Uitzonderingen zijn zware boodschappen.
  Met momenten gaat dit goed, op andere momenten verzin ik allerlei smoesjes om die trap maar niet op te hoeven. Work in progress!
 • Als alternatief voor eten wanneer ik stress voel, me leren focussen op mijn lijf door na te gaan wat ik nodig heb.
  Hier ben ik hard mee bezig door middel van meditatie. Dit blijft een groot aandachtspunt.
 • Mijn lichaam beter verzorgen door regelmatig verzorgingsproducten te gebruiken die ik fijn vind.
  Ook dit gaat steeds beter. Ik heb mezelf enorm verwend door de producten te kopen die ik fijn vind. 

Geest

 • Mezelf uitdagingen opleggen om me te blijven motiveren.
  Dit blijkt met tijden heel moeilijk. Inmiddels ben ik er ook achter dat het niet enkel in de motivatie zit, maar ook ligt aan hoe je je leven invulling geeft. Je kan nog zoveel motivatie hebben; wanneer je enorme honger hebt en er ligt een chocoladeletter voor je neus; dan ga je een keer overstag.
 • Kleine beloningen aan mezelf geven wanneer ik deze uitdagingen heb behaald. (30x de trap genomen, 30x gaan sporten etc.)
  Dit ging in het begin heel goed. Tot er de klad in kwam en ik dingen als vanzelfsprekend ging ervaren. Aandachtspuntje voor komend jaar!
 • Mijn blog op regelmatige basis bijhouden om mezelf geprikkeld te houden.
  Ja… Sorry lieve kijkertjes! Mijn leven is de afgelopen periode een beetje druk geweest met (vooral leuke) dingen. Daarnaast kan ik mezelf af en toe niet motiveren om nog achter de pc te kruipen na een vermoeiende dag. Maar het helpt me zeker om scherp te blijven, dus dit is opnieuw een aandachtspunt!
 • Zorgen voor voldoende ontspanning in mijn vrije tijd, zodat mijn stress niet te hoog oploopt.
  Door onder andere de meditatie zorg ik voor mijn ontspanning. Maar ook door genoeg leuke dingen in te plannen en te praten over wat mij bezighoudt. Kortom; goed bezig!
 • Kunnen blijven genieten van leuke/lekkere dingen, omdat ik weet dat ik voldoende inzet getoond heb.
  Dit gaat de laatste tijd meestal goed. Voorheen was ik bijzonder streng voor mezelf en wanneer ik dan iets lekkers nam, dan strafte ik mijzelf daarvoor af. Dit werkt totaal averechts, want boosheid naar jezelf toe zorgt ervoor dat je minder lekker in je vel komt zitten en daardoor vervolgens weer meer trek krijgt. 
 • Het lekkere eten/snoepen dan wel kunnen beperken.
  Aandachtspuntje! Het blijft lastig wanneer er een grote schaal met m&m’s voor je neus staat. 
 • Leren omgaan met de smoesjes in mijn hoofd, die ik verzin wanneer ik geen zin heb in sporten of trek heb in lekkers.
  Tjah… Wanneer iemand hier nog een handleiding voor heeft, dan hoor ik het graag! Het blijft lastig om deze te tackelen, dus dit is work in progress. Maar ik probeer de smoesjes voor te zijn, door mijn wekker gewoon om 6 uur te zetten en op te staan. De kans om dan niet te gaan sporten is kleiner dan wanneer ik moe thuis kom van het werk en dan nog zou moeten.
 • Leren alternatieven te hebben wanneer ik stress of verveling voel.
  Gelukkig heb ik deze momenten in de avonduren steeds minder. Voorheen wilde ik rond 8 uur altijd nog wat snacken, maar na het avondeten neem ik doorgaans niets meer. 

Eten/drinken

 • Vooral water en thee drinken. Voorheen dronk ik veel koffie en frisdranken.
  Gelukt! Ik drink nu af en toe nog een bakje koffie, maar dat is er slechts 1 per dag. En frisdranken drink ik thuis niet meer. En wanneer ik het water zat ben, dan doe ik een heel klein beetje siroop erin.
 • Wanneer ik dan toch frisdrank neem (bijvoorbeeld op een feest) wil ik mij beperken tot de light frisdranken.
  Dit gaat goed!
 • Leren wanneer mijn lijf voldoende gegeten heeft. Momenteel probeer ik de porties al te beperken. Wat enorm goed helpt is om mijn partner het bord op te laten scheppen.
  Ook dit gaat geweldig. Ik merk tegenwoordig wanneer ik vol zit. En laat inderdaad mijn partner opscheppen, want die kan prima inschatten hoeveel er in 1 portie past.
 • Geen junkfood meer eten.
  Ik ben er enorm trots op, maar ik kan het me niet meer heugen wanneer ik voor het laatst bij de McDonalds ben geweest. Voorheen was dit mijn guilty pleasure. Zeker wanneer ik alleen thuis was en zelf mijn eten moest maken. Het enige junkfood wat we nu nog eten is misschien eens in de 2 maanden iets van de snackbar.
 • ‘s Avonds niet meer snaaien/snacken wanneer ik me verveel o.i.d.
  Dit lukt doorgaans erg goed! Af en toe heb ik nog zwakke momenten, maar deze weet ik dan meestal prima te beperken tot wat nootjes. (Het helpt wanneer je ook geen lekkernijen in huis hebt.)
 • Elke ochtend ontbijten
  Hoera voor mij! Ik eet elke ochtend braaf mijn ontbijt. Zelfs wanneer ik al om 6 uur op sta vanwege het sporten. 
 • Leren hoe ik me kan beperken qua eten op feesten.
  Deze blijft ook lastig. Soms lukt het prima, andere keren ga ik me te buiten aan blokjes kaas en de m&m’s. Hier wil ik nog een weg in vinden, maar dat komt goed!

blogging-goals

Advertenties

Een gedachte over “December – een terugblik

 1. Pingback: Goede voornemens | Gewichtige Uitdagingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s