Hittegolf & overgewicht

Het is de afgelopen dagen bijzonder warm geweest in Nederland. Sterker nog, er is zelfs een hitterecord gevestigd op 1 juli. Het was de warmste 1 juli sinds het begin van de officiële metingen.
Daarnaast is er al een nationaal hitteplan in werking gesteld, waarbij zoveel mogelijk organisaties samenwerken om te voorkomen dat de kwetsbare groepen niet bezwijken onder de hitte.

Die kwetsbare groep bestaat uit: ouderen, mensen met chronische aandoeningen, personen in sociaal isolement, daklozen en jonge kinderen. Maar ook mensen met overgewicht behoren tot de risicogroep. Ik merk bij mezelf al een enorm verschil, nu ik 6 kilo minder zwaar ben dan vorig jaar, maar ik begrijp uit ervaring wel waarom warm weer een risico kan zijn tijdens deze warmte.

Waarom een risico?
Een hogere bodymass index (BMI) leidt bij warm weer eerder tot problemen. Omdat het lichaamsoppervlak per kg lichaamsgewicht kleiner is, is de mogelijkheid tot warmteverlies via de huid verlaagd. Tegelijkertijd is de warmteproductie bij mensen met overgewicht verhoogd omdat meer arbeid geleverd dient te worden om het eigen lichaam te dragen en verplaatsen.

Vochtophoping
Tijdens het warme weer, hebben veel mensen last van het vasthouden van vocht. Je merkt het bijvoorbeeld aan een ring die strakker om je vinger zit, of schoenen die beginnen te knellen. Bij mensen met overgewicht komt dit vaak voor. Het kan dus voorkomen dat je plots een enorme gewichtstoename hebt, dus misschien is het vermijden van de weegschaal hier een tijdelijk goede oplossing voor.
Gezondheidsnet, zegt het volgende over waarom vocht bij mensen met overgewicht meer vastgehouden wordt:

“Het gehalte aan lichaamsvocht wordt geregeld door drukverschillen binnen en buiten de bloedvaten. Met warm weer verwijden je bloedvaten en wordt vocht uit de bloedvaten geperst. Bij overgewicht komt vocht vasthouden voor doordat een hoog gewicht op de bloedvaten en lymfevaatjes drukt. Al het vocht uit de benen (bloed en lymfevocht) moet tegen de zwaartekracht én tegen de druk van het lichaam in, omhoog gebracht worden. Als dat niet goed gaat blijft het vocht in je benen.”

 

Tips voor mensen met overgewicht bij warm weer:

  • Draag een kort wielrenbroekje onder een jurkje of rokje. Met dikkere benen kan het zijn dat je bovenbenen tegen elkaar aan schuren en dit heeft vervelende pijnlijke schuurplekken tot gevolg. Het is misschien wat warmer, maar je kan dan wel onbezorgd een klein stukje lopen. 
  • Neem talkpoeder mee in je tas. Ook dit helpt tegen eventuele schuurplekken bij het zweten en houdt het oppervlakte droog.
  • Zorg voor een klein flesje deodorant. Zo voel je je ook gedurende de dag fris en hoef je je geen zorgen te maken dat je ruikt.
  • DRINK WATER !!!! Juist wanneer je vocht vasthoudt is het drinken van water extra belangrijk. Je helpt je nieren om het vocht in je lijf beter af te laten vloeien. En ook al lijk je niet bovenmatig te zweten, raakt je lijf wel veel vocht kwijt gedurende de dag.
  • Doe het rustig aan. Probeer activiteiten tijdens het heetst van de dag zoveel mogelijk te vermijden of maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Voor sommige mensen is het misschien een makkie, maar wij zeulen een paar kilo extra mee, waardoor die taak net even wat zwaarder is.

hot-weather

 

Advertenties

2 gedachtes over “Hittegolf & overgewicht

  1. Sloggi heeft van die broekjes met pijpjes. Officieel zijn het lange onderbroeken, maar ik trek ‘m gewoon over mijn ondergoed aan. Die broekjes zijn een stuk dunner (en dus minder warm) dan wielrenbroekjes.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s